Vepřové závitky Pohlreich (španělské ptáčky)

Vepřové závitky Pohlreich
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    1 h 45 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    2 h 15 min

Vepřové závitky jsou obdoba španělských ptáčků. Jsou to plátky vepřového masa, které poté plníme směsí ze zeleniny, vajíček a uzeniny.

Vepřové závitky Pohlreich jsou připravované jako klasické omáčky. Tento recept jsem se dočetla v jedné z knih Z. Pohlreicha a tento nápad mě zaujal. Někdo dělá omáčku s nakrájenými okurkami a pokrájeným vařeným vejcem, já však doporučuji připravit jemnou omáčku. Vejce i okurky jsou obsažené v závitku.

Čím naplnit vepřové závitky?

  • šunkou
  • sýrem
  • vaječnou omeletou
  • volským okem
  • slaninou
  • nakládanými okurkami
  • zeleninou

Suroviny na vepřové závitky Pohlreich

  • 600 g vepřového (kýty, pečeně…)
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 60 g sterilovaných okurek
  • 20 g sterilované kápie
  • 2 vejce
  • 4 plátky slaniny nebo šunky
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 4 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • lžička mleté sladké papriky
  • 1 l vývar nebo voda
  • sůl & pepř
  • sádlo nebo olej

Postup přípravy vepřových závitků podle Pohlreicha

  1. Nakládané okurky si pokrájejte na menší kousky a na trošce oleje je minutku restujte, přidejte 2 vejce, nakládanou kápii a udělejte míchané vajíčka s okurkou a kápií. Touto směsí budete plnit ptáčky.
  2. Vepřové maso si opláchněte a přes potravinářskou fólii vyklepejte 4 větší plátky masa. Každý plátek z obou stran osolte a opepřete a poté potřete z jedné strany plnotučnou hořčicí. Na hořčici poklaďte 1-2 plátky slaniny/šunky a na slaninu navrstvěte zhruba 1/4 směsi okurek s míchanými vejci. Opatrně vepřový závitek zabalte a poté zafixujte několika špejlemi nebo párkrát omotejte provázkem. Nakonec závitky lehce obalte ze všech stran v hladké mouce.
  3. Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. Na rozpáleném sádle popř. oleji ji restujte dohněda. Zalijte naběračkou vývaru nebo vody a přidejte závitky, které restujte postupně ze všech stran dozlatova. Jekmile je máte orestované, tak je zalijte vývarem a duste doměkka.
  4. Ještě než hrnec přiklopíte, tak přidejte 2 bobkové listy, mletou sladkou papriku a 2 kuličky nového koření.
  5. Jakmile je maso hotové, tak ptáčky vyndejte na talíř a omáčku rozmixujte dohladka.
  6. Závitky vraťte do omáčky a můžete servírovat.
  7. Podávejte s rýží.

Chutnaly vám vepřové závitky Pohlreich? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.